Dwutlenek tytanu. TiO2. E171, czyli barwnik żywności i wyrobów farmaceutycznych, a także składnik kosmetyków (pigment oraz ważny filtr UV), czy pigment przemysłowy. To jedna i ta sama substancja stosowana od dawna. Po uprawomocnieniu się jej zharmonizowanej klasyfikacji chemicznej wzbudza jednak sporo kontrowersji.
Dwutlenek tytanu – czy jest rakotwórczy?
Przypomnijmy: TiO2 jest klasyfikowany jako rakotwórczy wyłącznie w formie nanomateriału i wyłącznie przy narażeniu drogą inhalacyjną.
Titanium dioxide w kosmetykach
Bezpieczeństwo jego stosowania w kosmetykach wielokrotnie opiniował Komitet SCCS (#SCCS) – jeśli tylko jest stosowany zgodnie z zaleceniami nie stanowi ryzyka dla zdrowia.
Dwutlenek tytanu – szkodliwość produktach spożywczych
W Unii Europejskiej ostatnio głośno o skutkach zaopiniowania TiO2 przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (#EFSA). Agencja stwierdziła, że nie można wykluczyć, iż zawarta w E171 frakcja nano TiO2 kumulując się w organizmie może wykazywać potencjalne działanie genotoksyczne (TiO2 EFSA, 2021). Skutkiem opinii jest zakaz stosowania w dwutlenku tytanu w żywności (pisaliśmy o tym tutaj: https://www.cosmetosafe.pl/ocena-bezpieczenstwa/dwutlenek-tytanu-czy-jest-sie-czego-obawiac .). Ze względu na opinię EFSA oczekujemy ponownej analizy dossier TiO2 przez SCCS.
Los TiO2 w żywności na terenie Unii Europejskiej wydaje się być przesądzony. Tymczasem Brytyjska Agencja Standardów Żywności (#FSA) nie zgodziła się z przeprowadzoną przez EFSA oceną ryzyka dla TiO2. Finalna opinia jeszcze nie jest dostępna (zaplanowano ją na I kwartał 2023 r.), ale już wiadomo, że wstępna deklaracja FSA wywołała sporo zamieszania. Czy wyspiarze mają dostęp do nowszych i bardziej wiarygodnych wyników badań? That is the question – cytując klasyka. 🙂